Sover du godt?

Å sove er noe av det viktigste vi gjør i løpet av døgnet. Selvfølgelig sammen med å spise, drikke, toalettbesøk osv. Men får vi ikke nok søvn, så er det mange prosesser i kroppen som skjer, som gir negative innvirkninger på livet vårt ellers også.

Nok søvn er viktig for helsa

En voksen person trenger mellom 7 og 9 timer med søvn hver natt for å fungere optimalt. For lite søvn kan i verste fall skape grobunn for alvorlige sykdommer. Men heldigvis er det mange tiltak en kan gjøre selv, for å bedre nattesøvnen.

 Hva er egentlig søvn?

Søvn er en tilstand hvor kroppen er i dyp hvile og hvor kroppens bevegelser og intellektuelle funksjoner er nedsatt, noe som gjør at vi reagerer mindre på sansestimuleringer (lyder, lukter etc) enn i våken tilstand, selvom enkelte lyder vil trenge lettere igjennom enn andre, som barnegråt, alarmer, kraftige eller skarpe lyder eller lyder vi ikke er vant til.

Å sove gir kroppen mulighet til å gjennomgå og evaluere dagen som har gått gjennom blant annet drømmer ved å bearbeide følelser og opplevelser, sortere og lagre informasjon i hukommelsen, og skape nye forbindelser i hjernen. Samtidig gir søvn kroppen mulighet til å lade og hente energi til en ny dag. 

Hvorfor trenger vi søvn?

Sover du for lite kan det skape stress og urolighet. Du kan lett bli irritabel og i dårlig humør. Kroppen trenger søvnen for å opprettholde god og stabil helse , både mentalt og fysisk. Flere av kroppens funksjoner avhenger av søvn. For lite søvn over lengre tid kan skape utvikling av diabetes, hjerte og karsykdommer, overvekt, kreft, økt dødelighet og psykiske lidelser som for eksempel depresjon, 

Symptomer på for lite søvn kan være tretthet, humørsvingninger, dårlig konsentrasjon, hukommelsessvikt, videre søvnforstyrrelser, stress og hyperaktivitet (oftest hos barn). I ekstreme tilfeller kan symptomer i tillegg være synsforstyrrelser og vrangforestillinger. 

Men nå ønsker ikke vi at du skal begynne å stresse med at du ikke sover nok, det vil ikke gjøre saken bedre. Det er mange tiltak en kan gjøre for å bedre søvn og søvnkvalitet.

Ulike grunner til at man ikke får sove

Rastløse bein

Mange kan oppleve rastløse bein i perioder. Mange kan få hjelp av et tilskudd med magnesium eller magnesiumkrem

Men det kan også være andre grunner til at man sliter med rastløse bein. En hårmineralanalyse vil kunne avsløre hvilke mineraler og vitaminer akkurat du trenger.

Magnesiumkrem med lavendel kan være et utmerket produkt til å roe ned rastløse bein eller komme unna kramper i leggene om natta. Lavendel virker også beroligende, smertelindrende og fremmer søvn.

Ofte våken om natta? Stressa blære?

Har du problemer med å sovne eller våkner du ofte i løpet av natta? Må du ofte tisse og har såkalt stresset blære? Opplever du muskelkramper eller nummenhet? Da kan du ha et behov for magnesium. Magnesium har over 300 funksjoner i kroppen vår, og er også med i søvnprosessen på ulike måter.

Magnesium Balanse er satt sammen av 3 ulike magnesium-forbindelser og har i tillegg vitamin B6 for økt opptak. Min-Plex Balanse er et sammensatt kosttilskudd med ulike magnesium-forbindelser, krom, mangan og enkelte B-vitaminer satt sammen for deg som har behov for magnesium og som trenger å holde energinivået stabilt gjennom dagen med jevnt blodsukker og lite sukkersug.

Stressa og urolig, eller stive og ømme muskler?

Et bad med deilig Epsom salt eller Magnesium Flak fra Zechtstein kan også ha en beroligende og avslappende virkning på kroppen.

Disse magnesiumsaltene kan virke både avgiftende og beroligende på kroppen. Bruk gjerne sammen med noen dråper med eteriske oljer som for eksempel Bergamot eller Lavendel. Det vil hjelpe deg til å kunne lande rolig inn i søvnen på en behagelig måte etter et godt og varmt bad.

Ønsker du å vite mer om søvnsykdommer kan du besøke SOVno, Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, her..

Du kan også få mer informasjon på Søvnforeningen, pasientforeningen for alle som har en søvnsykdom, for pårørende eller spesielt interesserte i søvnsykdommer.

Hva sier hårmineralanalyse om søvn?

I hårmineralanlyse kan man ofte se at mangel på magnesium kan være årsaken til at mange sliter med søvnløshet, spesielt typen søvnløshet hvor man sovner lett når man legger seg, men sover lett, og våkner ofte om nettene. Mangler man magnesium kan man også oppleve at man er like sliten når man står opp som da man la seg.

Likevel kan det også være andre mineralubalanser som gjør at man kan utvikle insomni eller andre søvnforstyrrelser. Det kan være tungmetallforgiftning, som kvikksølvforgiftning, blyforgiftning eller lignende, bioutilgjengelig kalsium og magnesium som igjen ofte kan føre til ubalanser for mineralet kobber. Man kan i enkelte tilfeller se at at høye kobberverdier kan være årsaken til at enkelte ikke klarer å gå og legge seg, de blir sittende lenge opp om kvelden, og har vanskeligheter med både å sovne og være i søvn.

Visste du forresten at kobber er tilknyttet østrogen i kroppen?

 

Noen tips til bedre søvn:

  • Legg deg til faste tider hver kveld og stå opp til faste tider hver morgen.

  • Unngå koffeinholdige drikker  på ettermiddagen og kvelden.

  • Ta tilskudd med magnesium og B-vitaminer 

  • Gjør meditasjon og/eller avspenning 
  • Få nok sollys/naturlig lys og frisk luft i løpet av dagen.

  • Soverommet bør kun brukes i forbindelse med søvn og sex. 

Kilder:

https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/hva-er-sovn/

https://forskning.no/forebyggende-helse-ntnu-partner/morketidsmedisin/659172

https://forskning.no/fritid-internett-media/bruk-soverom-til-sovn-og-sex/731218

https://www.lommelegen.no/s%C3%B8vn/s%C3%B8vnvansker/artikkel/for-lite-sovn-slik-pavirker-det-kroppen-din/69120089

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/mineraler/magnesium

Insomnia

https://www.helsenorge.no/sovnproblemer/gode-rad-for-bedre-sovn

 

Relaterte produkter:

199,00 kr
259,00 kr
399,00 kr
295,00 kr
435,00 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.