Valentinsdag med gode tilbud på gode produkter

Valentinsdagens opprinnelse

Valentinsdagen har fått sitt navn etter det engelske navnet St. Valentine`s Day. Og som det engelske navnet uttrykker så er dagen fått sitt navn etter en helgen. Historien er likevel litt uklar om hvilken helgen dette er og om dagen egentlig har noen forbindelse til denne helgenen. Det er nemlig flere italienske menn ved navn Valentinus, som kan være opphavet til denne helgenstatusen. Den katolske kirke kan gjenkjenne minst 3 forskjellige helgener med navn Valentine eller Valentinus, alle martyrer.

En legende forteller om en Valentine som var prest i Roma i det tredje århundre. Han var prest da eiser Claudius II bestemte at single menn var bedre soldater enn menn som var gift og hadde familier. Keiseren forbød unge menn å gifte seg, men presten Valentine forsto at dette var en lov som var urettferdig og han fortsatte å vie unge forelskede par i skjul. Da dette lovbruddet ble oppdaget, så ble presten dømt til døden.

En annen legende forteller om en biskop av Terni ved navn Valentine. Legenden forteller at biskopen Valentine ble drept, også han under keiser Claudius II regime, etter å ha hjulpet kristne fanger å rømme fra tøffe kår med vold og tortur i Romerske fengsler.

En tredje legende forteller om en fange ved navn Valentine som skal være den første som sendte «Valentinshilsen» til en kvinne som stadig besøkte ham i fengselet og som han forelsket seg i da han satt innesperret. Kvinnen skal muligens ha vært datteren til han som fengslet Valentine. Hilsenen skal ha hatt signaturen «Fra din Valentine». Og derfra har man altså signaturen som er vanlig å bruke selv i dag på Valentinshilsener.

Sympatiske og romantiske helter

Selv om alle disse tre historiene er uklare og usikre, så er de alle historier om sympati, helter og romantiske menn, og takket være slike repeterende legender, så har Valentine blitt en av de mest populære helgenene.

Likevel fjernet Den Katolske Kirke St. Valentins dag fra den universelle kalender i 1969, da det var for stor usikkerhet om validiteten rundt helgenen og hvem som egentlig var denne helgenen.

14. februar – en minnedag om døde eller en æresfest

Det er flere teorier om hvorfor dagen 14. februar er valgt ut som dagen som feiring av Valentin, noen mener det er dødsdagen til helgenen Valentin som døde, mens andre tror at dagen er knyttet opp til den romerske Juno-festen, som er til ære for gudinnen som beskytter ekteskapet.

Rundt 14. februar i Roma, ble det årlig feiret Lupercalia-festival, for å skremme vekk onde ånder, rense byen og for å fremme helse og fruktbarhet. I 496 bestemte pave Gelasius at 14. februar skulle feires til ære for helgenen Valentin, noe som kan har vært et forsøk fra pavens side å avskaffe de gamle hedenske tradisjonene.

For kommersielt eller en mulighet til å vise kjærlighet?

Uansett hva historien om Kjærlighetens dag er, så er det i hvertfall en dag mange av oss liker å markere med fine gester til våre kjære og nære. Det er en dag vi fult kan uttrykke vår kjærlighet for kjærlighetens skyld. Og ja, dagen er kommersiell og det selges mye for salgets skyld.

Likevel så er det kanskje fint å ha en dag hvor vi kan feire kjærligheten på denne måten, en slags unnskyldning for å gi oss hen. Vi velger jo selv hva vi ønsker å bruke penger på.. Kanskje det er nok å bare skrive et kort eller et brev? Kanskje gå en romantisk tur, med bare dere to? Kanskje det å lage et måltid som er litt ekstra piffet opp? Det er mange måter å si «jeg elsker deg» på.

Rabatterte produkter til ære for Valentinsdagen

Vi i Isblå har valgt ut noen produkter som vi har laget en rabatt på og som vi mener kan være verdifulle å benytte seg av.

Produkter vi har ekstra Valentin og morsdagstilbud på t.o.m 14.02: 

Se tilbud

Ref:

https://snl.no/valentinsdag

https://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day-2

 

 

399,00 kr
289,00 kr
SALG
399,00 kr
395,00 kr
199,00 kr