Hjertet banker for riktige mineraler

Både magnesium og kobber er viktige mineraler for hjertets funksjon

For at hjerte vårt skal fungere optimalt er det avhengig av magnesium. Det mange ikke vet er at kobber også er et mineral som er essensielt for hjertet, og ikke minst, karsystemet vårt.

Balanse mellom mineralene

Magnesium og kalsium, og sink og kobber er mineralforhold man bør ha i balanse. Disse mineralene påvirker så utrolig mange oppgaver og funksjoner i kroppen vår.

Ved bare å ha disse to mineralforholdene ute av balanse kan man merke ubehagelige symptomer på blant annet energinivå, hormonsystem, muskler og leddplager. For ikke å snakke om bakterie og virus-plager.

Synergister og antagonister blant mineralene

Blant mineralene og vitaminene våre er det synergister og antagonister. Det vil si mineraler og vitaminer påvirker hverandre enten negativt eller positivt. Som for eksempel kalsium påvirker magnesium ved at hvis man tar for mye kalsium, vil det gjøre at kroppen hemmer opptaket og bruken av magnesium, og du kan ende med magnesiummangel.

Det samme gjelder mellom kobber og sink, tar du et tilskudd med sink over lengre tid kan det ende opp med å påvirke og senke kobbernivåene i kroppen. I noen tilfeller hvor man har for mye kobber, kan det være en positiv virkning. men man skal huske på at det er også mange som i utgangspunktet har mangel på kobber. Ved å ta sink da, vil man ende opp med enda mindre kobber fordi sink dytter kobberet ut av kroppen.

Er det ikke like greit å ta en multivitamin-tilskudd?

Et multivitamin-preparat med forskjellige mineraler og vitaminer er et standard produkt utviklet for vårt daglige gjennomsnittlige behov. Dessverre er ingen av oss (i hvert fall svært få) helt gjennomsnittlige. Vi har alle våre individuelle behov pga ulike forhold som kosthold, oppvekst, stress, trivsel, medisinbruk, skader, graviditet, amming, alder, forurensing, bosted osv osv..

De fleste multivitamin-preparatene vil inneholde en god del mer kalsium enn magnesium, en god del mer sink enn kobber, og de har ofte en del C-vitamin i tillegg. C-vitamin kan være en god ting det, hvis du har et behov for det. Men hvis du har lite kobber og for mye sink i utgangspunktet vil det være en ulempe å ta C-vitamin. Da vil både for mye sink og for mye C-vitamin påvirke kobber i negativ retning og du vil sitte igjen med enda mindre kobber og kanskje enda flere plager enn du opprinnelig hadde.

Hjertet er avhengig av magnesium

Tilbake til hjertet og mineralene kobber og magnesium. Hjertets oppbygging består av avanserte funksjoner gjennom nervesystem eller elektrisk ledningssystem. Magnesium er viktig for at både nervesystemet og hjertet skal kunne utføre sine oppgaver. Man trenger magnesium for blant annet at overføringen av nerveimpulser til hjertet og muskulatur skal skje.

Det vises i studier at magnesium og hjertets funksjoner henger tett sammen. Flere studier Peter Wilhelmsson viser til i sin bok Näringsmedisinska Uppslagsboken, viser at hjertepasienter som får magnesium, gjerne intravenøst, de første døgnene etter operasjon har en betydelig mindre sjanse for å måtte ha ytterligere behandling, i tillegg til at dødeligheten ser ut til å forminskes kraftig ved bruk av magnesium i postoperasjonstiden

Kobber – en elektrisk leder

Kobber fungerer som en leder i det elektriske systemet, også i kroppen vår. Og har man ikke nok kobber kan det elektriske systemet i kroppen vår slutte å fungere slik det skal, noe som igjen kan påvirke blant annet hjertet og dets funksjoner.

Både høyt og lavt blodtrykk har vært assosiert med lavt kobbernivå. Kobbemangel i forhold til sink, vil gjøre at kroppen danner mindre av kolesterolet HDL og mer av LDL, dette kan føre til at arteriene blir stivere.

Vær obs for for mye kobber også kan skape problemer for hjerte-karsystemet.

 

Vi kan ikke få sagt det ofte nok, vi anbefaler alltid å teste ditt behov for mineraler og vitaminer før du begynner å ta kosttilskudd. Vi har alle et individuelt behov, og like symptomer behøver ofte ikke å være lik behandling.

Les mer om hårmineralanalyse her

Finn din hårmineralanalyseterapeut her.

 

Ved vedvarende eller kroniske problemer med fordøyelse eller annet, oppsøk alltid hjelp hos lege.

 

Referanser:

Mat & Helse april 2004
https://www.haranalyser.com/artikler/artikkel_m&h_mitt_herte_banker.pdf 

Nettdoktor:
https://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/magnesium.php

Näringsmedisinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson, side 409
Näringsmedisinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson, side 445

Klinisk bruk av hårmineralanalyser av Dr David L. Watts, side 54-55

 

259,00 kr
279,00 kr
210,00 kr
249,00 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.